Monday, August 17, 2009

Selamat Menyambut Ramadhan

Posting no. 7:

Beberapa hari yang lalu, puteriku Hanisah Raihanah memberitahuku dia tak sabar nak berpuasa. Aku terdiam seketika mendengar luahan puteriku itu. Itulah pertama kali aku mendengar seorang anak kecil berkata sedemikian. Sejuk hatiku mendengarnya. Berlainan sekali dengan diriku waktu kecil dulu, begitu gusar menunggu Ramadhan kerana tak suka berpuasa. Semoga Allah mengampuniku.


"Kenak Anis sik sabar nak puasa?" tanyaku. "Sukalah puasa", jawab Anis ringkas. Alhamdulillah, macam yalah anak mak, jawabku. Aku harap jawapan Anis itu ikhlas, tapi tak kisahlah kalau Anis ada maksud tersirat contohnya sebab nak beli baju baru, dia masih kecil, masih suci umpama bidadari.

Aku terfikir, kalau anak kecil boleh girang menyambut bulan Ramadhan (nota: atas sebab apa sekalipun), apa pula perasaan kita yang dah dewasa dan tua ini, yang rumah kata pergi kubur kata mari?Astarafirullahalazim. Sepatutnya kita yang dewasa ini lebih girang lagi menyambut Ramadhan kerana kita lebih arif tentang makna Ramadhan berbanding si anak keci.

Girang menyambut Ramadhan seharusnya kerana dalam bulan Ramadhan kita boleh dapat pahala umpama beribadat seribu bulan bukan kerana dapat untung beribu hasil jualan di bulan Ramadhan atau bukan kerana girang nak dapat duit bonus hari raya.

Memetik kata Pahrol Mohd. Juoi dalam buku "Nota Hati Seorang Lelaki"ada yang nampak puasa dari sudut ekonomi, kesihatan, sosial malah politik pun ada. Bagaimana puasa boleh menambah atau menyusutkan pendapatan. Bagaimana kesan puasa pada kesihatan. Bagaimana tradisi Ramadhan boleh dijadikan platform untuk meraih pengaruh....macam-macam lagi.

Semoga kita mendapat puasa betul-betul, bukan puasa gitu-gitu. Ameen.

Sekadar peringatan buat diri yang jahil.


No comments:

Post a Comment